Victor Ponta a intrat în turul al doilea cu o medie națională de 40,33%, un avantaj confortabil în fața contracandidatului său, Klaus Iohannis, care a ieșit din primul tur cu 30,37%. Deși diferența dintre cei doi este de zece procente, sunt localități unde fiecare dintre ei a fost campion detașat.
În cazul lui Victor Ponta, cel mai bun scor obținut de el a fost la secțiile de votare 246 și 248 din Toflea, comuna Brăhășești, județul Galați, de 96,19%. Aici i-au lipsit 22, respectiv 19 voturi ca să atingă unanimitatea. O comunitate de romi, „formată din mulți tineri educați, cu studii superioare”, așa cum îi prezintă edilul pe cei 1036 de votanți ai premierului.
Dumitru Mircea, primar în Brăhășești din 2012, nu se laudă cu scorul său. „Oricum, dacă vă uitați în istoricul satului, Toflea au fost dintotdeauna pro-PSD. N-aș putea să spun dacă oamenii îl iubesc pe Victor Ponta, dar îl susțin”, ne-a explicat liderul local.
De altfel, nici nu a fost nevoie de prea multă campanie electorală, mai spune el. „L-au votat pentru că e tânăr, are perspective, avem destule proiecte în comune și oamenii spun că și cu ajutorul guvernului s-au dezvoltat foarte multe”, a găsit primarul explicația.
În plus, rezultatele sale nu au rămas neobservate. Mircea Dumitru recunoaște că a fost sunat și de conducerea PSD a organizației locale pentru a-l felicita.
94,93%, adjudecat Victor Ponta
PSD e tradițional și în comuna Dobrun, județul Olt. Nu e nevoie să le spună primarul ce și cum să voteze, că cetățenii au fost dintotdeauna cu PDSR, acum cu PSD. „Oricum, e greu să-i scot din brazdă”, susține Aurel Bondrescu.
Mare lucru spune că nu a făcut. Puțină informare și cam atât. Nici nu trebuie să-i întrebi prea multe, că ei îți zic că sunt cu Ponta. „Păi, domle, Victor Ponta, ăsta-i de-al nostru, e și oltean, deci nu se pune problema”, ne citează edilul din vorbele localnicilor.
Premierul n-a venit până acum în comuna Dobrun, dar e așteptat cu „cu drag”. „Oamenii l-au cerut, dar le-am zis să aibă răbdare, că-i țara așa de mare și comuna așa de mică, încât nu știu dacă acuma se impune să ne viziteze Victor Ponta. Dar s-ar bucura mult să-l vadă în mijlocul lor”, o spune primarul, cu speranță.
Iar dacă totuși va veni, e bine primit. „Punem făina și sarea de acuma pentru pâine, ca să-l primim cum se cuvine”, adaăugă Aurel Bondrescu.
Una peste alta, rezultatul e mai mult decât satisfăcător pentru primarul din Dobrun, motiv pentru care a fost sunat chiar și de președintele PSD Olt, Paul Stănescu. „Ei sunt mereu atenți, dar asta e așa, pentru satisfacția sufletească, că nu treci nebăgat în seamă”, o recunoaște primarul Aurel, mai cu jumătate de gură.
Cheia succesului este simplă, în viziunea lui. Când ai o comunitate plină de simpatizanți PSD, cheia e la cetățeni. Asta, plus atitudinea pozitivă fac miracole electorale, iar interesul este văzut pe toate părțile.
„Avem o atitudine pozitivă pentru prezență, pentru viitor, adevărata unire este în interiorul comunei Dobrun. Eu sunt mulțumit, consider că ieșirea lor și exprimarea acestui vot e și ca să mă mulțumească pe mine pentru munca mea. Un vot pentru Victor Ponta e și un vot pentru mine”, a mai spus Aurel Bondrescu.
Klaus Iohannis, campion în Alba
În cazul lui Klaus Iohannis, cel mai bun scor obținut a fost la secție de votare 290, din satul Veseuș, comuna Jidvei, județul Alba. Aici, sub conducerea locală a lui Alin Trif, candidatul ACL a fost votat de 85,77% dintre locuitori. Adică de 404 alegători, din cei 471 care s-au prezentat la vot.
Spre deosebire de comunele pesediste pur-sânge, aici cheia succesului a fost primarul. „Atunci când are nevoie de ceva, îl caută pe primar. Și primarul dac-o fost domn cu ei, la fel și ei sunt domni cu primarul și fac ceea ce spune primarul”, spune primarul, contactat de gândul.
Deși Klaus Iohannis nu a vizitat personal comuna, locuitorii din Jidvei „îl iubesc indirect”, prin intermediul primarului. Pe colegii săi care nu au obținut un scor prea bun, Alin Trif îi sfătuiește să se implice mai mult. „E greu, dar nu imposibil”, schițează el strategia pentru turul al doilea. „Sper să fie bine, să luăm 100%”, conchide el.
Al doilea scor foarte bun obținut de Iohannis a fost tot în Alba, în comuna Săliștea, cu 85,71%.
În ce-i privește pe ceilalți contracandidați, Kelemen Hunor a obținut cel mai bun procent într-o secție de votare din comuna Cârța, județul Harghita, unde a luat 93,81 la sută, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu a fost cel mai apreciat la o secție de votare din comuna Urziceni, din județul Satu Mare, cu 56,98%.
Din totalul secțiilor de votare din România, în 28 s-au obținut scoruri de peste 90%. Dintre acestea, Victor Ponta și-a adjudecat 16 secții, Kelemen Hunor 12, iar Klaus Iohannis niciuna.